Индия - пъстроцветният Раджастан*


цени от 2519.00 лв.

Резервирай сега

Дати:

31 Август, 2018 - 13 Септември, 2018 - 2519.00 лв./човек

Дестинации: Индия

Транспорт: Самолет

 • Информация
 • Програма
 • Дати и цени
 • Забележки

Информация

Каним ви на едно незабравимо пътешествие в земята на махариджите - Раджастан, за да усетите духа на ИНДИЯ – ОМАГЬОСВАЩАТА  – няма друга дума, която да описва по-точно загадъчната Индия! Със способността си едновременно да внушава, очарова, вълнува и смущава, Индия представлява необичайна смес от случайности и пъстри събития за пътешественика. Някои от тях са предизвикателство – особено при първо посещение - бедността, многолюдието, шума. Други са очароващи – дружелюбието на хората, историята, природата, храната. Обичана или ненавиждана - повечето посетители се разкъсват между двете  - Индия ще преобърне представите ви. Това е място, където  въображението работи и душата се пробужда, както никъде другаде на земята.

Програма по дни

1 ДЕН

Отпътуване от София. Отпътуване от международното летище в София, Терминал 2. По маршрут София - Доха – Делхи.

2 ДЕН

Пристигане в Делхи – градът сътворен от хаоса. Пристигане на международното летище в Делхи рано сутринта. След получаване на електронната виза, ше бъдем посрещнати от представител на партньорската индийска агенция с цветни гирлянди и ще направим нашия трансфер до хотела по програмата. Сити тур на Делхи - градът се състои от две части - Стария и Нов Делхи. Старият Делхи е бил столицата на мюсюлманска Индия между 17 и 19 век, известен с  джамиите си, паметниците и крепостите. Ню Делхи - имперският град е създаден от британците като столица на Индия. През 1911 г. Едуин Лютиенс, най-известният английски архитект по това време, е избран да проектира Ню Делхи, който очарова с впечатляващите си паметници, свързани със завоеванията на могулите, турците, персите и в крайна сметка британците. Нощувка и вечеря в хотела.

3 ДЕН 

Делхи / Алсисар - (270 км / около 6 часа път). Закуска в хотела. Сутринта: посещение на най-голямата джамия в Азия, Джама Масджид с две 40-метрови минарета. Намира се недалеч от Червената крепост. Построена е през периода 1644-1658 г. по нареждане на могулския император Шах Джихан, който също така е създателят на световно известния Тадж Махал. Разходка из Стария Делхи, известен със своите живописни магазини, посещение на  Чандни Чоук, а след това се отправяме към  Червения Форт, за да го разгледаме (отвън). По-късно шофирайки през Lutyens Делхи ( район в Ню Делхи, носещ името на британския архитект, който е бил отговорен за архитектурния дизайн на повечето сгради между 1920  и 1930 година, когато Индия е била част от Британската Империя) ще разгледаме правителствените сгради, преминавайки по през зашеметяващия Rajpath – Правителственият булевард - широк парк, по който на празници се провеждат пищни манифестации и военни паради.  Ще видим Вратата на Индия - впечатляваща 42-метрова арка, издигната в памет на повече от 90 000 индийски войници, загинали във войните, водени от Британската империя. Също така ще се насладим на гледката на Президентския дворец - "Ращрапати Бхаван"- понастоящем най-голямата президентска резиденция в света. Строежът на сградата е бил плануван да продължи 4 години, но поради Първата световна война продължава 19 години, и Камарата на парламента по време на шофирането ни към гробницата на Хумаюн - паметник на световното културно наследство от XVI в. Това е гробницата на могулския император Хумаюн, построена през 1562 г. по поръчка на неговата съпруга и по план на персийски архитект. Тя е първата гробница-градина на Индийския субконтинент, както и първата постройка, която използва червен пясъчник в такъв мащаб. Освен това е и първата голяма постройка на могулите в града, като някои я определят за предшественик или прототип на Тадж Махал. Следобяд се отправяме от Делхи към Алсисар - малък град в северозападната част. Районът около града е суха полупустиня. Това място е известно, с това, че температурата му варира от 48 ° C през лятото до минусови нива през зимата. Алсисар е известен със своите замъци, хавели и кенотафи – празен гроб, паметник на човек, който е погребан другаде. При пристигане се настаняваме в хотела. Нощувка и вечеря в хотела.

4 ДЕН

Алсисар / Биканер/ Гаджнер - (270 км / около 5-6 часа път). След закуска в хотела, ще посетим хавелите в Алсисар. Отпътуваме за Гаджнер, като по пътя ще посетим: храма Карни Мата в Дешнок – известен още като Храма на плъховете. Храмът е известен с приблизително 25 000 черни плъха, които живеят и са почитани в храма. Ще спрем и в Биканер – мястото, където са спирали керваните по пътя си към Китай, за да посетим  Джунагарх Форт - огромна крепост, дълга стена с 37 крепостни и 2 входни точки. При престигане в хотела, настаняване, вечеря и нощувка в хотела.

5 ДЕН

Гаджнер / Джайсалмер - (300 км / около 6 часа път). Ранна закуска в хотела. Отправяме се към Джайсалмер - известен като Златния град или  жълтата перла на Раджастан , наречен така заради златистия пясъчник, от който е построен градът.  Разположен насред пустинята Тар, на пътя на керваните, на 80 км от границата с Пакистан, силуетът на града изплува като мираж насред пясъците на пустинята. Тук еживял Марко Поло по своя път към Китайската Империя. При пристигане, настаняване в хотела. Свободен ден за почивка след дългия път и разглеждане на околността. Нощувка и вечеря в хотела.

6 ДЕН

Джайсалмер. След закуска в хотела, ще разглеждаме Джайсалмер. Ще посетим величествената крепост Джайсалмер, с 99 бастиона, построена от Равал Джайсал през 1156 г., известна още като Форт Сонаргар. Ще посетим езерото Гадсисар и Патом Ки Хавели, разположен в сърцето на града, построен от богатия търговец Гуман Чанд Патва и синовете му, чиято търговия се разпростирала между Афганистан и Китай. Той е най-сложният и изключителен от всички останали хавели в Дхайсалмер и практически е гордостта на града. На 40 километра от Джайсалмер се намират дюните Sam Sand, които ще посетим следобед, за да усетим истински пустинята Тар и да пояздим камили около пустинните дюни. Връшаме се в Джайлсамер. Нощувка и вечеря в хотела.

7 ДЕН

Джайсалмер / Maнвар - (180 км / около 4 часа път). След закуска в хотела, потегляме към Манвар - разположен в естествената красота на пустинята Тар. Перфектното място,където човек може да се докосне до индийския живот, култура и природа в пустинята. "Манвар", което означава, „Добре дошъл” на раджастански език е замислен като вилно селище заобиколено от пустинен пейзаж. При пристигане се настаняването в Manvar Resort. Следобед – джип сафари до Bishnoi Village. Връщаме се в хотела, вечеря и нощувка.

8 ДЕН

Mанвар/ Нарлай - (265 км /около 6 часа път). Закуска в хотела. Сутринта се отправяме от Манвар до Нарлай. По пътя ще посетим в Джодпур - Синият град, наречен така заради боядисаните си в синьо къщи. През цялото пътуване ще се наслаждаваме на жените с колоритни дълги поли и мъже, носещи разноцветни тюрбани. Ще останем удивени от Мехарангар Форт - главозамайващо орлово гнездо, кацнало на върха на скалите на над 100 м височина, непревземаемо през последните 500 години. Наречената “Великолепна” крепост от 17 век е една от най-импозантните в Индия, която е приютила зад високите си стени богато украсен дворец, даващ ни представа за живота и богатствата на махараджите. Като че ли най-вече там намира своя израз рицарският дух на тези принцове, обезсмъртен в миниатюрите от местната школа.   Ще посетим още Кралският кенотаф Джасвант Тада - построен от бял мрамор в памет на махараджа Джасвант Сингх II. Говори се, че Джасвант Тада е свещено място, в което желанията се сбъдват. По-късно продължаваме за Нарлай - село, разположено в основата на хълм, коронован от колосална статуя на слон. Има няколко храмове Хиндуистки и Джайниски. Най-известни са храмовете на Адинат и на Лорд Шива. Таваните им са украсени с фини стенописи. Пристигане и настаняване в хотела. Свободното време. Нощувка и вечеря в хотела.

9 ДЕН

Нарлай / Удайпур, през Ранакпур - (140 км /oколо 5 часа път). След закуска ще посетим Narlai Village. По-късно отпътуваме за Удайпур, по маршрута, ще посетим джайнистките храмови комплекси в Ранакпур, построени през XV век. Многобройни кули, наречени шикари, или пирамиди, увенчават покрива на целия ансамбъл. Те символизират лотосовото хвърчило, което видял в мечтите си неговият създател Джарна Шах. (Храмовете Ранакпур се отварят от 12:00 - 16:00 часа). Ранакпур е широко известен със своя мраморен храм, за който се смята, че е най-зрелищният от джайниските храмове. Има и малък Храм на слънцето, който се управлява от Кралското семейство на Удайпур. Продължаваме към кралския град Удайпур Белият град – най-романтичният град в Индия. Сгушен е в пазвите на планините Аравали, а улиците и дворците са разположени между няколко живописни езера. Къщите му с варосани стени са украсени с весели живи рисунки в ярки цветове. Строителството на града край брега на изкуственото езеро Пичола започнало през 1568 г. Удай Сингх го наричал приживе „града, където Слънцето изгрява”. Разположен на 3 езера, 300-хилядният Удайпур е един от най-живописните и романтични градове в Раджастан, наричан „езерният град” или „Венеция на Изтока”. Градът става столица на Мевар за около три века; от 1818 г. е любимият град за отдих на Британската корона, а след независимостта на Индия през 1947 г. е интегриран в щата Раджастан. След пристигането си в Удайпур, по залез слънце разходка с лодка по езерото Пичола. Възможност да се разходим из стария градски пазар. Настаняване в хотела. Нощувка и вечеря в хотела.

10 ДЕН

Удайпур / Пушкар - (140 км / около 4 часа път). Закуска в хотела. Сити тур на град Удайпур. Посещение на Градския дворец – най-големият дворцов комплекс в Раджастан. Той се издига върху хълм на брега на езерото Пичола и е построен изцяло от гранит и мрамор. Сътворен е в течение на 400 години от множество династии и представлява комплекс от големи и по-малки дворци, музеи и градини, които представляват богата палитра от раджастанска, могулска, средновековна, европейска и китайска архитектура. Невероятни са интериорът, балконите, кулите, куполите, мраморните резби, стенописите, картините, огледалата, сребърните орнаменти и цветни стъклени мозайки. „Кристалната зала” в двореца „Фатех Пракаш” е най-голямата частна колекция от кристал в света и се състои от много изящни предмети като чаши, сервизи, бутилки, свещници, подноси и други. Има и мебели – кристална мивка, бюро, маса за хранене и даже легло ‒ единственото в света кристално легло!  Също така ще посетите Площадът на пауна, както и малката школа за живопис, която се намира вътре в двореца. По-късно отпътуваме от Удайпур за Пушкар - градът на храмовете и бог Брахма, свещено за хиндуистите място и главен поклонннически център. В превод от санскрит „Пушкар” означава „син цвят на лотос”. Хиндуистите вярват, че бог е изпратил лебед, който държал в клюна си лотосов цвят, за да може Брахма да създаде велик жертвеник там, където падне лотоса. Така, мястото, където паднал лотоса било наречено Пушкар. Той е един от най-древните индийски градове и едно от петте свещенни места за хиндуистите. Градът граничи с пустинята Тар, в североизточната част на Раджастан, разположен на езерото Пушкар, свещено място на хинду с 52 гхати (каменни стълбища), където се къпят поклонниците. Градът има стотици храмове, включително Джагаптита Брахма Мандир от 14-ти век, посветен на Бога на творението, който има подчертан червен купол и стени, инкрустирани със сребърните монети от поклонници. При пристигане, настаняване в хотела. Ще посетим Храмът на Бог Брахма и езерото Пушкар. Вечеря и нощувка в хотела.

11 ДЕН

Пушкар / Джайпур - (150 км / около 3 часа път). След закуска, тръгваме от Пушкар за Джайпур – Розовият град на Индия. Градът е основан през 1727 г. ( завършен през 1731 г.) година и веднага се превръща в столица на най-големия индийски щат - Раджастан. Наричат го още "розовия град", заради необичайния розов цвят на камъка, използван в строителството му. Според една легенда, през 1876 г., преди пристигането на принца на Уелс, било наредено да  се нарисуват всички сгради в розов цвят и по този начин да се покаже дружелюбността и гостоприемството на местното население. Джайпур е много популярен сред феновете на екзотични, нови преживявания и екскурзии до величествени дворци. Повечето от атракциите  и забележителностите на Джайпур се събират вътре в градските стени. Следобед сити тур на Джайпур. Ще посетим: Амбър Форт намиращ се на 11 км. от Джайпур. Ще изкачим хълма на крепостта на гърба на слон, както са се возели индийските кралици. Връщането е с джип. Основите на удивителната крепост са положени през 1592 г., но в сегашния си вид тя датира от началото на 18 век. В комплекса може да се види хармонията между хиндуисткия и мюсюлманския стил в архитектурата. В крепостта се намират храма на Кали, Залата на победата, Диван-и-Ам - залата на публичните изслушвания, двореца на огледалата Шиш Махал и залата на славата на Джаг Мандир. Един от основните акценти в Амбър Форт са сложните дърворезби по стените и таваните. Градският дворец - основната атракция на града, архитектурно чудо, комбинация от стилове Rajasthani и Mughal, което съчетава уникална конструкция с мраморни резби и елегантни стаи, озеленени градини, напомнящи на английските паркове, дворове с необичаен розов камък. В обширните зали на двореца са се провеждали военни паради и приеми, сега в негo се помещава музей. Хава Махал (Дворецът на ветровете) - построен за улесняване на жените на кралското семейство - за да могат да наблюдават от своите стаи ежедневието и шествията на града. Изграден изцяло от червени и розови пясъчникови скали, Дворецът на ветровете Хава Махал е най-впечатляващ, ако се види рано сутрин при изгрев слънце, когато лъчите подчертават специфичната красота на фасадата. Конструкцията на женския палат представлява пететажна пирамидовидна форма, която достига в най-високата си част до 15 метра. Нощувка и вечеря в хотела.

12 ДЕН

Джайпур- Агра - (265 км / около 5 часа път). Рано сутринта след закуска отпътуваме за Агра. Двама могъщи Мугулски владетеля, Акбар и Шах Джахан, превръщат малкото село Агра в подходяща втора столица на империята на Мугулите. Днес, посетителят на Агра попада в свят на контрастни сгради от червен пясъчник и бял мрамор, тесни алеи и неустоимия чар, който все още е запазил любимия град на Мугулите. Разположен на западния бряг на река Ямуна, Агра е част от големите северноиндийски равнини. Архитектурното великолепие на града е отразено в славните паметници на средновековната Индия, построени от великите мугули, управлявали Индия повече от 300 години. В средата на 16-ти век и по-ранния 17-ти век Агра е свидетел на безумна строителна дейност и през това време е бил построен символът на любовта Тадж Махал. Сградите, направени през тази епоха са с много високо качество, което все още се отразява в каквито и да било от паметници на града. По пътя ще спрем в пустия Фатехпур Сикри – градът, в който всички религии живеят помирени. Той е изграден между 1571 и 1585 година от великия император Акбар. В буквален превод Fatehpur Sikri означава Град на победата. Той е бил столица на империята само за около 10 години, но построеното през 16 век остава и до днес като един от културните паметници на Индия, който от 1986 година е включен в Списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Фатехпур Сикри е столицата на великия мугулския император Акбар, който бил изключително харизматична личност. Притежавал мъдрост, излъчване и магнетизъм, като се славел с безспорни военни и административни умения. Вместо да налага модернизирано чуждестранно управление той сключил съюз с владетелите на Раджпут, като се оженил за една от дъщерите на махарджата в Амбер. Така Акбар започнал голямата си мечта за обединяването на всички общности в Индия, в която всички религии да живеят заедно. Въпреки, че имал много жени владетелят нямал наследник. Това го накарало да посети светец, който живеел в селището Сикри. Светецът предсказал на императора, че ще се сдобие с трима сина. Не след дълго една от съпругите му забременяла и родила мъжки наследник, който в чест на пророка бил наречен Салим. По-късно той останал в историята като император Джахангир. В знак на признание Акбар решил да изгради в Сикри своя столица, като прибавил към името й и Фатехпур, което означава победа. По време на управлението на Акбар Северна Индия достигнала незапомнен разцвет. Самият владетел бил неграмотен, но около себе си той бил събрал най-мъдрите и умни хора на страната, девет от които назначил за свои министри. Всички те били видни и уважавани финансисти, поети, музиканти, артисти, администратори и астролози от всички възможни религии и от различен произход. След настаняване в хотела – свободно време. Вечеря и нощувка в хотела.

13 ДЕН

Агра - Делхи - (210 км / около 4 часа път). След закуска ще посетим световноизвестния паметник на любовта Тадж Махал (затворен през всички петъци) - храм-мавзолей, който се намира на брега на река Ямуна. Той е построен приблизително между 1630-1652 г. по поръчка от императора Шах Джахан („Повелителят на света“), в памет на неговата съпруга Мумтаз Махал, която почива по време на раждане. Съкрушеният от мъка император обявява двугодишен траур в страната и скоро решава да построи в тогавашната столица Агра на мястото на гроба на Мумтаз мавзолей, който да символизира приказната красота на любимата съпруга. По-късно там е погребан и самият Шах Джахан. Вътре в мавзолея са разположени две гробници – на шаха и на неговата съпруга. Тадж Махал е съоръжение върху платформа с пет купола, издигащи се на височина 74 метра и с 4 минарета в ъглите (те са леко наклонени навън от гробницата, за да не я повредят в случай на разрушение). Пред храма е изградена градина с фонтани и басейн. Стените са от полиран полупрозрачен мрамор с инкрустации от скъпоценни камъни. Мраморът има интересна особеност - при ярка дневна светлина той изглежда бял, рано сутрин той става розов, а в лунна нощ – сребрист. Мавзолеят има многобройни символи, скрити в неговата архитектура и планиране. Така например на портата, през която посетителите влизат в парковия комплекс пред мавзолея, е изсечен цитат от Корана, който завършва с думите „влез в моя рай“. На местния език от онова време думите „рай“ и „градина“ са се изписвали по един и същ начин и затова може да се смята, че замисълът на Шах Джахан е да пресъздаде рая на земята и да положи тялото на своята възлюбена в него. Крепостта Агра - Историята на Агра връща хората далеч назад, преди повече от 2 500 години, а по времето на Мугулите, тя става нещо повече от крепостен град - столица на цяла Индия. През 1522 основателят на династията Бабур прави Агра своя столица.  На неговия син Хумаюн били предложени дарове от бижута и скъпоценни камъни от семейството на краля(раджа) на Гвалияр (град на 122 км. от Агра), сред които и прочутия Koh-i-Noor. Разцветът на Агра започнал с изкачването на трона на сина на Хумаюн - Акбар Велики. По време на неговото управление била изградена основната част от Агра Форт. Строежът й започнал през 1156 г. и продължил до 1605 г. Величествените кули, бастиони, крепостни стени и порти на Агра Форт символизирали могъществото на император Акбар. Шах Джахан, който построил  Тадж Махал, построил и много от основните сгради вътре в пределите на крепостта. Тя била издигната по протежението на река Ямуна и се простирала на площ с дължина от 2,5 км. Включвала крепостна стена от червен пясъчник и няколко постройки вътре. Стената имала два входа - Портата от Делхи и от Амар Сингх. Днес в крепостта може да се влезе само през втория вход. Една част от Агра Форт се използва и до днес от индийската армия и не е достъпна за публични посещения. Останалата е отворена за туристи и дава възможност на гостите на Агра да се потопят в живота на Мугулите от 16 век. Отпътуване за Делхи.

14 ДЕН

Делхи – София. Oтпътуване за София с полет на Турските Авиолинии в 06:15 ч.

Дати и цени

31 Август, 2018 - 13 Септември, 2018 - 2519.00 лв./човек

Цената включва

 • Посрещане с гирлянди от свежи цветя на международното летище в Делхи от представител на партниращата агенция;
 • Настаняване на човек в двойна стандартна или делукс стая, в хотелите споменати по-горе  (при двойна заетост на стаята);
 • 12 нощувки с включени закуски и вечери;
 • Wash & Change Room преди полета за България;
 • Всички трансфери, екскурзии и разглеждане на забележителности по маршрута се осигуряват чрез климатизирано превозно средство;
 • Местни английски говорещи екскурзоводи за разглеждане на забележителностите по маршрута;
 • Водач на български език;
 • Входни такси за посещаваните туристически обекти  по маршрут ( самом едно посещение на човек);
 • Посещение на посещение на стопанство за отглеждане на камили в Биканер;
 • Езда на камили из пясъчните дюни в Джайсалмер;
 • Разходка с лодка по езерото Пичола в Удайпур, на база - седалка;
 • Обиколка с рикша из пазара на Джайпур;
 • Езда на слон при изкачване на Амбър Форт в Джайпур (подлежи на препотвърждение, в зависимост от времето и наличието на слонове);
 • Слизането от Амбър Форт в Джайпур се осъществява с джип;
 • Пътни такси, такса за паркиране, такси за гориво, междудържавни данъци;
 • Пълно мобслужване и оказване на помощ от представител на партниращата агенция.

Цената НЕ включва

 • Самолетен билет за международния полет София – Делхи – София;
 • Виза за Индия – електронна – 115лв.;
 • Агенцията съдейства за подготовката на документите, подаването им по интернет и получаването на готовите визи;
 • Документи необходими за подаване на виза: паспорт с валидност 6 месеца към крайната дата на пътуване, 2 цветни снимки с размери 5.08 см/5.08 см, данни за формуляра за виза. Няма санитарни и медицински изисквания за пътуване до Индия (не се налага ваксинация);
 • Медицинска застраховка;
 • Всяка допълнителна храна, която не е посочена в горната програма;
 • Всички разходи от лично естество: пране, телефонни обаждания, напитки;
 • Всяка такса за видео или фото заснемане по време на разглеждане на забележителностите;
 • Всички услуги, които не са включени в офертата, са допълнителни;
 • Всяко увеличение на разходите извън нашия контрол, като увеличение на горивната цена на самолетите, допълнителни държавни такси и др.;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване”.

Забележки

Хотели по програмата:

Place

Name of Hotels

Cateogry of Room

No. of Nights

Delhi

ITC Welcomgroup 5*

Deluxe Rooms

01 Night

Alsisar

Alsisar Mahal  4*

Deluxe Rooms

01 Night

Gajner

Gajner Palace  3*

Deluxe Rooms

01 Nights

Jaisalmer

Desert Tulip

Deluxe Rooms

02 Night

Manvar

Manvar Resorts  4*/Hariyali Dhani

Standard Rooms

01 Night

Narlai

Fort Narlai  3*

Deluxe Rooms

01 Night

Udaipur

Bharavgarh 5*/ Mevargarh

Deluxe Rooms

01 Night

Puhskar

Hotel Pushkar Resort 4*

Standard Rooms

01 Night

Jaipur

Indana 5*

Deluxe Rooms

02 Nights

Аgra

The Fern 4*

Deluxe Rooms

01 Night

Delhi

 

Wash & Change

1/2 Night

Хотелите по програмата са примерни и подлежат нa препотвърждение.

                                                                             Полетно разписание:

                                                  ТК1028 Sofia 10:00– Istanbul – Delhi 4:35 ( 01.09.2018)

                                                             ТК717 Delhi 6:15 – Istanbul – Sofia 16:55

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Офертата важи при минимум 14 туриста;

Ваксини – няма изискване за задължителни ваксини при посещение на Индия.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:

 • Депозит – 50 % от пакетната цена.
 • Доплащане – до 30 дни преди отпътуване.

Забележка:

Цените са валидни само за посочените дати в програмата. Валидността на цените с посоченото  полетно разписание е към дата 12.01.2018 г. Няма направени резервации за дати и самолетни билети за момента.

 

Подобни оферти