Шри Ланка – екзотичният остров на подправките – петзвездна екскурзия съчетана с почивка и посещение на парада Есала Перахера в Канди*


цени от 3794.00 лв.

Резервирай сега

Дати:

02 Август, 2019 - 12 Август, 2019 - 3894.00 лв./човек

Дестинации: Шри Ланка

Транспорт: Самолет

 • Информация
 • Програма
 • Дати и цени
 • Забележки

Информация

Шри Ланка - очарователен райски остров със зелени пейзажи, вкусна храна, останки от древни светове и любопитни традиции. Ние ще ви помогнем да разкриете тайните на острова, като ви преведем през Коломбо - търговската столица на някогашен Цейлон, древните археологически градове, планински станции, чаени плантации, градини за подправки и безбрежни плажове.

Програма по дни

ДЕН 1 - 02.08.2019: София – Доха – Коломбо

Среща на Летище София, Терминал 2 в 11:00 ч. , за полет с авиокомпания Qatar Airways към Доха в 13:00 ч. Кацане в Доха в 17:50 ч. Нощен полет за Коломбо в 19:05 ч.

ДЕН 2 - 03.08.2019: Коломбо летище – Яла/ 300 км – около 6 часа

Кацане в Коломбо в 02:45 ч.

Посрещане от представител на партниращата агенция.

Отпътуваме за южната част на острова, където се намира паркът Яла, изпълнен с диви животни и свят, потънал в джунгли и естествени водоеми. Там, в неопитомения свят на Шри Ланка се среща разнообразие от птици и едри бозайници. Един свят, в който съжителстват леопарди, слонове, мечки, петнисти сърни, чакали, биволи, крокодили, цейлонски макаци, много видове птици и пауни. Свят, засегнат от опустошителното цунами през 2004-та година и възстановил напълно екосистемата и биоразнообразието си.  Днес в Национален Парк Яла е издигнат мемориален паметник, представляващ извисяващи се вълни, почитайки животите, които са били отнети в този ден. Място, на което не можеш да останеш равнодушен.

При пристигане, закуска и настаняване в Cinnamon Wild Hotel 5*, Yala: http://www.cinnamonhotels.com/en/cinnamonwildyala/

Свободно време. Вечеря. Нощувка в Cinnamon Wild Hotel 5*.

ДЕН 3 - 04.08.2019: Яла – Нувара Елия / 150 км – около 4 ч.

Рано сутринта (05.30 часа) ще се срещнем в лобито на хотела за трансфер до Националния парк Яла - втория по големина и най-посещаван национален парк в Шри Ланка. Яла се намира в югоизточната част на страната, в Южната провинция Ува. Паркът обхваща 979 квадратни километра и е най-посещаваният национален парк заради срещите с дивите едри бозайници – леопарди, петнисти сърни, чакали, биволи, блатни крокодили, цейлонски макаци и др. Срещат се и много видове птици. Паркът е най-известен със своите слонове и пауни. Тук се срещат много скални езера и естествени водоеми, които са важни за водопоя на дивите животни.

Ще се включим в джип сафари, което ще продължи 4 часа ( 6:00 ч. – 10:00 ч.) Закуска – сух пакет.

12:00ч. напускаме хотела и се отправяме към високопланинския курорт Нувара Елия, разположен на 1884 м. надморска височина и известен с най-прохладния си въздух на острова. При пристигане настаняване в: Araliya Green City Hotel 5*: https://www.araliyagreencity.com/

Свободно време. Вечеря и нощувка в Araliya Green City Hotel 5*.

ДЕН 4 - 05.08.2019: Нувара Елия – Фабрика за чай – Канди

След закуска в хотела ще направим обиколен тур на Нувара Елия, "градът на светлината” или още както го наричат „Малката Англия” - заради островърхите покриви, англиканската църква, сградата на пощада и поддържаните старинни вили е разположен на височина от 1884 м в планината Пидуруталагала. Мекият благоприятен климат (средна годишна температура между +15 и +20 градуса), живописните поля и долини, планинските пейзажи - всичко това прави Нувара Елия изключително популярен. В центъра на града е разположен Паркът Виктория, очарователно място за пикник и отдих. Южно от паркa се намира хиподрума, където се провеждат конните надбягвания.. Езерото Грегори, южно от хиподрума е друга интересна забележителност на града.

Трансфер до Канди ( около 2 ч. и половина), като по пътя ще посетим чаена плантация и водопадът Рамбода – 11-ти по размер водопад в страната, а в световната ранглиста това забележително творение на природата се нарежда на 729-то място. Водопадът Рамбода достига внушителните 109 метра височина, като падът му е на две нива.

До неотдавна, хълмистият остров Шри Ланка е бил предимно дива планина, покрита с джунгли, но британците, нуждаейки се от хубава чаша чай, си проправили път през джунглата и превърнали Земята на хълмовете в едно гигантско чаено имение. Сами ще се убедите  - резултатът е доста красив! Чаят от Шри Ланка вече е известен по целия свят и посещаването на плантации и фабрики за чай, престоят в някоя селска къщичка за планински чай, или просто отпиването на чаша в местен магазин за чай е едно от най-големите удоволствия от пътуването в Шри Ланка.

Настаняване в The Golden Crown Hotel 5*: http://www.thegoldencrownhotel.com/

Вечерта ще станем съпричастни на един от най-големите спектакли в Азия - Канди Есала Перахера. От векове тази пищна процесия е почитала свещения зъб на Буда, контрабандиран в Шри Ланка през 301 г. и в крайна сметка положен и свято пазен в „Далада Малигава“ (Храмът на зъба), едно от най-тачените будистки места за поклонение. По време на процесията реликвата е в златна кутия върху слон, колоритно нагизден от глава до пети. Един снежнобял ленен килим е разстилан пред него, така че краката му да не докосват голата земя.

Пет нощи не спират церемониите и танците пред петте главни будистки и хиндуистки храма. След това, на шестата нощ, тръгват шествията от светилищата към Храма на зъба. Всяка вечер те стават все по-пищни и грандиозни, с костюмирани танцьори, барабанисти, музиканти, акробати и артисти, които ходят на кокили, размахват цветни ленти, плющят с бичове и жонглират с факли, всичко това на фона на десетки слонове, нашарени и загърнати с обсипани в светлинки наметала. За финалната процесия всички изпълнители, както и повече от сто слона, се събират заедно, водени от най-големия мъжки слон, който носи копие на светата реликва.

Вечеря и нощувка в The Golden Crown Hotel 5*: http://www.thegoldencrownhotel.com/

ДЕН 5 - 06.08.2019: Канди – Пераденя – Канди

Закуска в хотела.

Панорамен тур на Канди – свещеното сърце( символ на будистката вяра) и древна столица на Шри Ланка.

Този тучен и зелен царски град е разположен край спокойно изкуствено езеро, скътано в долината между тропическите хълмове. Тук сингалските царе се съпротивлявали в продължение на векове срещу португалците, а след това  до 1815 г. – и срещу британците. Най-ценното им съкровище било и все още е, Зъбът на Буда, за който легендата гласи, че бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр.н.е, а след това внесен тайно в Шри Ланка през 4-ти век сл. Хр. в косите на една принцеса. Вярвало се, че който притежавал зъба, имал и божественото право да владее тази земя.

Разходката ще включва центъра на град Канди - снабден с най-новите и световно известни търговски марки, Центъра за изкуства и занаяти, както и Музея за скъпоценни камъни и лапидар. Ще посетим живописния пазар за пресни плодове и зеленчуци, от който със сигурност ще останете изкушени.

Посещение на Кралската ботаническа градина Пераденя разположена на  147 акра площ. Началото е поставено в 14 в. и в миналото е любима градина за разходки  на Кралете на Гампола и Канди, а днес може да се видят повече от 5000 вида дървета, растения и храсти, включително някои редки и ендемични видове, представители на флората на тропическия климатичен пояс. Тук можете да се порадвате и на популярните сред  туристите „Градина на подправките” и „Градина на орхидеите”.

Ще видите и 5 –те Палмови булеварда, като най-ранно засадения и най-висок е Кралския палмов булевард (1905 год.)

Ще бъдете впечатлени и от срещата с Lodoicea, растителен вид, известен като морски кокос, Коко де Мер или двойния кокосов орех.  Видът е ендемичен и идва от Сейшелските острови. Дървото расте над 30 м височина. Двудомно е, което означава, че мъжките и женски цветове са разположени на различни растения. Зрелият плод е 40-50 см в диаметър, тежи 15-30 кг, и съдържа най-голямото семе в света. 

Връщане в Канди.

Вечеря и нощувка в The Golden Crown Hotel 5*: http://www.thegoldencrownhotel.com/

ДЕН 6 -  07.08.2019:

Канди – Матале – Сигирия / 95 км – около 2 ч. 30мин.

След закуска в хотела трансфер от Канди до Сигирия, като по пътя ще спрем, за да разгледаме градина за подправки и Дамбула.

Посещение градина за подправки: Ще разберем защо наричат Шри Ланка Островът на подправките, с които е свързана цялата история на колонизацията на острова. Ще се запознаем с огромното разнообразие от ароматни растения и процеса на отглеждането им. Ще се разходим сред ароматна зеленина и ще научим подробности за индийското орехче, пиперът, карамфилените дървета и кърито, канелата и ценния кардамон, роднина на джинджифила, който расте в сянката на високите дървета в джунглата. Ще видим демонстрации за използване на подправките в кулинарията и медицината (Аюрведа техники), известни по цял свят.

Дамбула е известно с едноименния будистки скално-пещерен храм, построен през 1 век преди н.е. от крал Валагамбаху, част от Световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Това е най-впечатляващият пещерен храм в Шри Ланка. Комплексът е разположен на върха на планината, на височина 350 м и се състои от пет отделни пещери с над 2000 кв. м. стени и тавани, покрити със стенописи. Това е най-голямата открита досега в света изрисувана площ. Тук ще видите над 140 статуи на Буда, три статуи на царе на Шри Ланка и четири статуи на богове и богини, от които 2 са на хиндуистките божества Вишну и Ганеш украсяват Дамбула. Най-голямата от тях е колосална фигура, гравирана в скалата, с размери над 14 м.

В района са документирани повече от 80 пещери, но храмовия комплекс се помещава само в 5 от тях. Тук се съхраняват безценни изрисувани статуи и изображения, свързани с Буда и живота му. Пещерите са едни от най-внушителните будистки храмове в Азия.

При пристигане в Сигирия, настаняване в хотела.

Привечер ще разгледаме Сигирия - една от най-интересните природни и исторически забележителности на Шри Ланка – дом на „Крепостта в небето”, наречена още Лъвската скала, заради статуята на огромен лъв, който стои на входа на крепостта, извисяваща се отвесно на повече от 150 метра. С добре запазения си градски център от първото хилядолетие, с комбинацията от сгради и градини, пътеки, водни резервоари, съчетанието от симетрични и асиметрични елементи, използването на различни нива на хоризонтално и вертикално планиране, крепостта е красноречив пример за архитектурните традиции на Шри Ланка.  Предстои изкачване до древните руини по стръмна спираловидна стълба, която ще ви отведе до върха на платото, от където се разкриват чудни гледки, които ще предизвикат въображението ви.

Вечеря и нощувка в Сигирия в Aliya Resort & Spa Hotel 5*: https://www.themeresorts.com/aliyaresort/

ДЕН 7 - 08.08.2019:

Сигирия – Полонарува – Пасикуда/ 125 км. – около 3ч. 30 мин.

След закуска в хотела ще посетим Полонарува – средновековната столица и в течение на много години резиденция на владетелите на страната.

Полонарува е смятана за най-добре планираната археологическа местност в Шри Ланка. Манастирският комплекс Гал Вихара, който е една от най-големите атракции на Полонарува, е изсечен в скалите и до така създадените изкуствени пещери е положена монолитна статуя на лежащ Буда, която е дълга 15 метра. Друга пленителна останка на старинния град е храмът, известен с прозвището Ланкатилака  или "Бисерът на Цейлон" с гигантски статуи.

Лунните камъни на Vatadage

Външният полукръг изобразява пламъци. Смята се, че те представляват безкрайния кръговрат на живот и болка, които съпътстват страстите на хората.

На следващия полукръг са изображенията на лебеди. Древните хора са вярвали, че тези птици могат да се разделят млякото от водата, т.е. олицетворяват хората, които правят разлика между добро и лошо. Следва полукръг със слонове. В будизма, тези животни са символ на духовното познание и стабилност. След това е полукръгът с коне. Конете в будизма символизират нещо неразрушимо, скритата същност на нещата.

На следващо място, широк полукръг е украсен с изображения на листа на лозя. Те напомнят на вярващите, че нашите желания са празни, те растат на шума, но не дават плод. В центъра е един разцъфнал цвят на лотос - символ на чистота и просветление, нирвана.

Интересното е, че преди Полонарува да стане столица, в моделите на лунните камъни е присъствал и бик - символ на идентичността на човека, и лъвът – символ на закона, мъдростта на Буда. Но се стигнало до решение да се откажат от тези две изображения. Бикът е свещено животно за индусите, а лъва - символ на царете сингхала, и стъпкването с краката на техните образи се счита за обидно.

Трансфер до Пасикудa, където ще се отдадем на заслужена почивка в следващите дни.

Вечеря и нощувка в Anilana Pasikuda Hotel 5*: http://www.anilana.com/pasikuda/index.html

ДЕН 8 - 09.08.2019 Пасикуда

Закуска в хотела. Свободно време.

 Вечеря и нощувка в Anilana Pasikuda Hotel 5*:

Хотелът има красив изглед към Индийския океан и предлага открит плувен басейн, голяма веранда край басейна и ресторант. Гостите могат да ползват безплатен WiFi интернет във всички части на хотела.

Елегантно обзаведените и климатизирани стаи са оборудвани с плоскоекранен телевизор с кабелни канали, личен сейф и собствен балкон. Самостоятелната баня е снабдена с безплатни тоалетни принадлежности.

Персоналът на денонощната рецепция с удоволствие ще Ви съдейства с пране/химическо чистене, румсървис.

В трапезарията ежедневно се сервират автентични ястия от Шри Ланка и международна кухня.

ДЕН 9 - 10.08.2019 Пасикуда

Закуска в хотела. Свободно време.

 Вечеря и нощувка в Anilana Pasikuda Hotel 5*.

ДЕН 10 - 11.08.2019 Пасикуда – Коломбо/300 км. -около 6 ч. 30 мин.

След закуска в хотела – трансфер до Коломбо.

При пристигане, настаняване в хотел Z Max Fairway Hotel 4*

: http://www.zmax-fairway-colombo-sri-lanka.en.ww.lk/

След като се освежим, сме поканени от гостоприемните домакини на гала-вечеря.

Нощувка.

ДЕН 11 - 12.08.2019 Коломбо – София

Трансфер до Летище „Бандаранайке“, Коломбо за полет на Qatar Airways в 03:15 ч. до Доха. Кацаме в Доха в 05:30 ч. и излитаме за София в 06:50 ч.

Пристигаме в София в 12:00 ч.

Край на тура!

 

Дати и цени

02 Август, 2019 - 12 Август, 2019 - 3894.00 лв. 3794.00 лв./човек (Промоцията е валидна до 31 Март, 2019)

Цената включва

 • Самолетен билет София-Доха-Коломбо -Доха-София с полет на Qatar Airways, позволен багаж до 30 кг. и включени летищни такси;
 • Виза
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Яла в Cinnamon Wild Hotel 5*или подобен;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Нувара Елия в Araliya Green City Hotel 5* или подобен;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Канди в The Golden Crown Hotel 5* или подобен;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Сигирия в Aliya Resort & Spa Hotel 5*или подобен;
 • 3 нощувки със закуски и вечери в Пасикуда в Anilana Passikuda Hotel 5* или подобе;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Коломбо в Z Max Fairway Hotel 4* или подобен;
 • 1 закуска при пристигане в Cinnamon Wild Hotel 5*, Яла
 • Всички трансфери, екскурзии и разглеждане на забележителности по маршрута се осигуряват чрез климатизирано превозно средство.
 • Посещение на парада за фестивала Есала Перехера в Канди
 • Входни такси за посещаваните обекти по програмата ( Националният парк Яла – джип сафари 4х4 I следотърсач, Кралската Ботаническа градина Пераденя, Дамбула, Сигирия и храма Гангарамая);
 • Екскурзоводско обслужване от сертифицирани екскурзоводи на място, с превод на български;
 • Водач от България по време на пътуването;
 • 2 бутилки минерална вода по 500 мл.
 • Медицинска застраховка с общо покритие 30 000 евро и с включен асистанс – 2 лв. на човек на ден.;
 • Всички държавни такси, пътни такси, гориво, паркинги.

Цената НЕ включва

 • Всяка допълнителна храна, която не е посочена в програма.
 • Напитки по време на храненията.
 • Входни билети за обекти, неупоменати по-горе в програмата;
 • Всяка такса за камера по време на разглеждане на забележителности.
 • Всички услуги, които не са включени в офертата, са допълнителни.
 • Бакшиши за местен екскурзовод и шофьори – около 5 USD на турист на ден (заплащат се на място);
 • Разходи от личен характер: пране, телефонни обаждания
 • Застраховка „Отмяна на пътуване” – доплащането от 1,5% до 2,5% е в зависимост от цената на закупения пакет и срока за анулация.
 • Лица на възраст 70-80 г. доплащат за медицинска застраховка 25 лв.

Забележки

 • Необходими документи за пътуване:
 • Задграничен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.
 • За лица под 18 год., пътуващи без родители се изисква нотариално заверена декларация от родителите. При пътуване на дете само с единия родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващият, по време на пътуването родител. Оригиналът също трябва да се представи.
 • Виза.
 • Предварително се прави регистрация в електронна система за пътуване  www.eta.gov.lk (туроператорът оказва съдействие). Полученото по електронен път разрешение за престой в страната следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. Необходими данни за регистрация: имена на латиница, номер и дата на валидност на паспорта, ЕГН, месторождение, адрес, телефон

Важна информация

 • Офертата важи при минимум 15 туристи.
 • Средно месечните температури през август са около +28/+30 градуса по Целзий.
 • Ваксини – няма изискване за задължителни имунизации при посещение.
 • Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 • Допълнителни екскурзии се провеждат на английски език.
 • Туроператорът си запазва правото на промяна на обявените хотели по програмата с  други 5*, но идентични по качество.
 • Настаняването в хотелите е след 14:00 часа, местно време.
 • Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.72 лв. и при увеличение или намаление на курса в рамките на 5% агенцията си запазва правото да преизчисли посочените цени по курса към момента на крайното плащане
 • Използван транспорт: Самолет и автобус
 • Часово време: София - 12 ч.; Коломбо - 15.30 ч.
 • Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска снимане на изображенията на божествата;
 • Движението на автомобилите е в лявата пътна лента.
 • Местна валута: Шриланкийска рупия (LKR)/   1 BGN = 105.96 LKR

Подобни оферти