Дания


Галерия

Повече за Дания

Кралство Дания е скандинавска страна. Намира се в Северна Европа и граничи по вода с Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много островчета; датски отвъдморски територии са Гренландия и Фарьорските острови. Дания се намира на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия. Площта ѝ е 43 098 km² (без отвъдморските територии), от които 42 409 km² суша и 689 km² водна площ.

Общата площ на Дания е 43 094 km² (без да се включват Фарьорските острови и Гренландия).

Дания е разположена на полуостров Ютланд и множество острови, като 443 от тях имат имена, а 1449 с площ над 100 m². Едва 72 острова са населени. Най-големите от тях са островите Фюн, Зеландия, Фалстер, Лолан, Борнхолм и др. В състава ѝ влиза и най-големият остров в света – Гренландия, а също и доста по-малките Фарьорски и Фризийски острови. На тях живеят различни малочислени народи – фарьорци и фризийци, а на остров Гренландия живеят инуити.

Много от островите на Дания са свързани посредством мостове – Øresund Bridge свързва Зеландия с Швеция, Great Belt Bridge свързва Зеландия с Фюн и Little Belt Bridge свързва Ютландия с Фюн. Фериботни и малки самолетни линии свързват по-малките острови.

Ландшафтът на страната е нисък, практически цялата територия на страната се намира между 0 и 100 m над морското ниво. Най-ниската точка е Ламмефьорд –7 m, а най-високата точка е Юдинг Сковей – 173 m.

Страната граничи с Балтийско на изток и Северно море на запад, като посредством пролива Скагерак на северозапад п-в Ютландия е разделен с Норвегия и пролива Категат с Швеция на североизток. Третият, най-тесен пролив между двете северни морета, Йоресун, разделя остров Зеландия от Южна Швеция. Остров Борнхолм се намира в Балтийско на 100 km северно от Полша и 40 km южно от Швеция. Най-близката земя датско владение е отдалечена от острова на 150 km. Дължината на бреговата линия е 7 314 km. Единствената сухопътна граница е на юг с Германия, която е дълга 68 km.

Актуални оферти за Дания


Няма намерени оферти.