Португалия


Галерия

Повече за Португалия

Португалия е държава в най-южната част на Западна Европа, разположена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан (Мадейра, Азорските и Селваженски острови). Граничи с Испания на север и изток. Страната е най-старата в Европа, като има установени граници от 1139 г. насам.

Името на държавата произлиза от град Порту на делтата на река Дуеро. В древни времена градът се е казвал Cale (от гръцки – „красив“). Той е бил важно пристанище, наричано на латински Portus Cale, което в Средновековието се е превърнало в Portucale, а по-късно Portugale.

Интересен факт е, че Лисабон е с около 4 века по-стар от Рим и днес столица на страната. Именно в португалската столица можете да видите "Маркеш де Помбал"; кварталът Байша, реставриран след земетресението през 1755 г.: площадите "Росио", "Комерсио" и "Фигейра" , манастирът "Жеронимош", считан за шедьовър на португалското-мануелско изкуство, основоположник на което е крал Мануел, Статуята на мореплавателите, Кулата "Белем", Мостът "25 април". В Лисабон се намира най-старата действаща книжарница в света - Bertrand, отворила врати през 1732 г. Най-дългият мост в Европа е "Вашко да Гама" в Лисабон, който е дълъг 17 км.

Порто е вторият по големина град в страната след Лисабон. От неговото име произлиза и названието на държавата, като значението му е „пристанище“. Порто - най-колоритния португалски град разположен на брега на Антлантическия океан и устието на р. Дуоро. По известни забележителности: жп гарата Сао Бенто, кулата Душ Клеригуш - символ на Порто, Катедралата, двуетажният мост над реката и крайбрежната алея Рибейра. По пътя може да се мине през Фатима. Историята разказва, че в малкото португалско градче Фатима, Божията майка се явила пред три невръстни овчарчета, за да им разкрие важни пророчества, които светът трябва да чуе.

Португалското крайбрежие е една от най-популярните дестинации за сърфинг, чиято дължина е 800 км. Местните обичат да казват, че подходящото време за сърфиране е 364 дни годишно, като там е регистриран и рекордът за най-високата вълна, "уловена" от сърфист - над 30 метра.

Страната е най-големият производител на корк, изнасяйки 70% от всички световни запаси, предимно за държави като Германия, Великобритания и САЩ. Португалия ни е дала чая, хубавото вино и панираните храни.

Актуални оферти за Португалия


Няма намерени оферти.