Шри Ланка


Галерия

Повече за Шри Ланка

Шри Ланка, официално наименование – Демократическа социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г. известна и като Цейлон, е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Шри Ланка има морски граници на север с Индия, а на юг с Малдивите. Единствено в Шри Ланка се среща кралската кокосова палма.

Шри Ланка има над 3000 години история, като географското положение и дълбоките заливи й отреждат стратегическа роля от древните времена на Пътя на коприната до Втората световна война. Страната е дом на огромно разнообразие от религии, етноси и езици. Гордее се и с богато будистко наследство, като първите известни будистки писания са създадени именно тук.

Често я наричат "Сълзата на Индия", заради формата и географското положение, както и "Перлата на Индийския океан" - заради природната красота. Известна е и като "Страната на усмихващите се хора".

Културата на Шри Ланка е силно повлияна от Будизма и Хиндуизма. Според ислямските вярвания, островът е бил предложен като "утеха" на Адам и Ева след изгонването им от Райската градина. Две са традиционните културни течения: синхалското (в района на древните градове Канди и Анурадхапура) и тамилското (около град Яфна). Своят отпечатък, разбира се, оставят и британските колонисти.

През XII в. пътешественикът и изследовател Марко Поло пише, че Шри Ланка е най-прекрасният остров на земята.

Шри Ланка има значителни запаси на железни руди и висококачествен графит. Най-важното природно богатство на Шри Ланка обаче остават скъпоценните и полускъпоценните камъни (диаманти, циркон, рубин, сапфир, акварин и др.). Около 36% от населението е заето в селското стопанство, основната храна е оризът. През 2001 г. Шри Ланка е произвела почти 3 млн. т ориз, но въпреки това се налага внос на ориз и много други храни. Шри Ланка е истинска „градина на подправките“ – черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и др.

Актуални оферти за Шри Ланка


Няма намерени оферти.