Египет


Галерия

Повече за Египет

Има три исторически обекта, на които ако не си бил все едно не си бил в Египет.

1. Пирамидите в Гиза

На първо място разбира се, са пирамидите. В Гиза пирамидите са построени като гробници за велики египетски фараони. Движещата сила в строителството на пирамидите е било желанието за вечността. Тези световно известни паметници са били изградени като част от погребални комплекси, които включват храмове и светилища.

Имотеп не е египетски танц, а древен архитект, проектирал и построил първaта пирамида. Тази пирамида все още може да се види днес в Египет. Тя е известна като Стъпаловидната пирамида на Сакара, първият паметник в Египет, направен изцяло от дялан камък. 

 2. Луксор - Долината на царете

В Долината на Царете са разположени 62 гробници, които я превръщат в най-богатото гробище, открито до сега. Това е мястото на вечния покой за някои от най-великите египетски фараони. Малко известен е фактът, че Долината на Царете е туристически обект от 2000 години насам. Дори римляните са идвали тук като туристи. За да се сведе увреждането на гробниците до минимум, само по три от тях са отворени за посещение на ден.

В една от тези гробници, напливът не спира. Гробницата на Тутанкамон, открита от великия археолог Хауърд Картър през 1922-ра е най-популярната от всички.

Тясната гробница е последният дом на момчето-фараон най-известният син на Древен Египет. Тя не е била предвидена за гробница на фараон, но е била набързо подготвена с изрисуване на погребални сцени по стените, след като Тутанкамон починал неочаквано на 18 години. Посетите ли тази гробница, ще видите нещо специално - тялото на Тутанкамон е оставено във вътрешността на гробницата, в оригиналния саркофаг. Усещането от близостта на този велик син на Египет, е невероятно! Ако имате късмет, може да попаднете и на археологически разкопки.

3. Храмовете Абу Симбел

Както историята разказва, през 1813 един човек на име Йохан Лудвиг Буркхард попаднал на удивително място. Той открива два храма построени като посвещение на Рамзес II и жена му Нефертари. Храмовете символизират единението на владетелската двойка. Големият храм е посветен фараона - син на бога-слънце Ра, а малкият - на великата съпруга на Фараона Нефертари - превъплъщение на богинята на любовта Хатхор . А че е обичал много жена си си личи и по размера на статуите при храма - фигурата на Нефертари е със същите размери като на Рамзес ||, като се има пред вид че обикновено статуите на цариците стигат до коленете на тази на фараона. Красавицата на Двете земи е починала по време на освещаването на своя храм. Нейната прекрасно декорирана гробница (с номер QV66) е образец на древноегипетското изкуство.

Актуални оферти за Египет


Няма намерени оферти.